EURHUF árfolyam-előrejelzés – EURHUF forecast

Please scroll down for the English version

A forint euróhoz viszonyított árfolyama nemcsak a mindenkori gazdaságpolitikai döntéshozók, de a vállalatok és a magánszemélyek számára is központi kérdés volt mindig is – és központi kérdés fog maradni egészen az euró magyarországi bevezetéséig.

Az árfolyamot nagyon sok, részben hazai, részben pedig nemzetközi tényező befolyásolja természetesen. A kamatszintek, az államháztartási hiány, a fogyasztói és az ipari árak alakulása, a folyó fizetési mérleg helyzete csak néhány ezek közül. A piac ezeket az adatokat, az ezekből leszűrhető információk összességét szintetizálja az aktuális azonnali (spot) árfolyamban, a szereplők várakozásai pedig (a devizák kamatkülönbözete mellett) a határidős (forward) árfolyamokba épülnek be.

Kiszámolható ugyanakkor az az árfolyamsáv is, ami azt az elméletileg lehetséges tartományt mutatja be, amit az elmúlt időszak napi árfolyamingadozása és a tartós (leértékelődési) trendek összessége mutatnak.

A csatolt grafikont egyrészt a határidős árfolyamokban megjelenő piaci várakozásokat, másrészt pedig a napi volatilitásból számolt elméletileg lehetséges árfolyamsávot mutatja be, a grafikon készítésének pillanatában érvényes piaci adatok alapján.

Legutolsó frissítés: 2024. május 21.

 

English:

The EURHUF rate used to be and still a key question not only for the decision-makers in economic policy, but for the corporates and for private individuals as well. That situation will remain the same till the introduction of Euro in Hungary.

The FX-rate is impacted by a lot of domestic and international factors, indeed. Interest rates, budget deficit, CPI, PPI, trade balance – just to name a few. The market synthetizes these data and all related information in the spot rate, while the expectations (together with the interest rate differences) built in the forward rates.

On the top of the above we can calculate a potential range from the past daily volatility data combined with the long-term (devaluation) tendencies as well.

The graph attached below shows the market expectations reflected in the forward EURHUF rates and the potential range calculated form the daily volatility data as well, calculated from the latest market data available at the time of the making.

Last update: 21 May, 2024

EURHUF 20240521

Vissza az összes Blog bejegyzéshez