Valódi produktivitásnövekedést hoz az AI

Parnerünk, a Prestige Financial Zrt vezető tanácsadó kollégájának, Szilágyi Lászlónak a cikke a Világgazdaságban.

Egyelőre főként az AI szektorban úttörő szerepet játszó szoftver és hardvercégek árfolyama ugrott meg. Itt az emelkedés majdnem exponenciálisnak mondható, a sok évtizedenként egyszeri, ritkán látott mértékben a várható bevételsokszorozódás és az igen magas profitmarzsok hatására. Tudnunk kell azonban, hogy a múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli eredményeknek. Az első vételi hullám 2024 tavaszára csillapodni látszik, bár a beszállítók és kapcsolódó részterületek ralija még most is zajlik.

A kezdeti sikerekkel egyidőben megérkeztek a gyakorlati és etikai aggodalmak is az új technológia használatával kapcsolatban. A szabályozók bár egyelőre sikertelenül, de azért igyekeznek tartani a tempót az újdonságokkal. Március közepén az Európai Parlament jóváhagyta a világ első, a mesterséges intelligencia alkalmazását szabályozó keretrendszert. Ez alapján akár be is tilthatnak káros vagy veszélyesnek látott technológiákat. Ez az időszak egy kicsit arra emlékeztet, mint amikor a forradalmi vívmánynak számító vonatok előtt lovasok vágtattak, hogy felhívják a figyelmet a közeledő veszélyre. A jövő azonban már itt van és bár hasznos a szabályozás, a változások elkerülhetetlenek.

Ha az alkalmazási területeket nézzük, akkor látjuk, hogy még csak gyerekcipőben jár az AI, a sokadik ipari forradalom, ami valószínűleg hosszú távon átszabja majd a teljes gazdaságot. A mesterséges intelligencia reál GDP –re gyakorolt hatásairól már készült elemzői felmérés, legalábbis az Egyesült Államokra nézve. A McKinsey várakozása szerint 2030-ra az eddig előrejelzett reál GDP növekedés 20 százalékkal lesz nagyobb az AI hatása miatt. A Capital Economist 15, a PWC 14, a Goldman Sachs pedig 7 százalékkal magasabb növekedési rátában gondolkodik. Ezek az egyébként nagyon korai becslések is azt mutatják, hogy az AI nem áll majd meg a számítógépek világánál és érdemes lehet meghatározni azokat a klasszikus iparágakat és vállalatokat is, amelyek legtöbbet nyerhetnek ebből a folyamatból, mert az igazi lehetőség az lesz amikor elterjed a gazdaságban.

A mesterséges intelligencia a legnagyobb segítséget a hatékonyságnövelésben, a költségek csökkentésében és ennek megfelelően a produktivitásban nyújthatja majd, az adaptálásra már most készen állóknak. Bár a trendek globálisak, alapvetően arra számítunk, hogy először főként az Egyesült Államokban állnak majd készen a klasszikus iparágak a váltásra.

További részletekről a Világgazdaság oldalán megjelent cikkben olvashatnak.

Vissza az összes Blog bejegyzéshez