Blog

Elindulhatott a félvezetők szuperciklusa

2024.05.03.

Szabó Sándor

Megnégyszereződött a Samsung nettó bevétele – közölte a vállalat a hét elején –, főképp annak köszönhetően, hogy a Microsoft és Apple mesterséges intelligenciával kapcsolatos megrendelései megsokszorozódtak.

Tovább

Makrogazdasági hírlevél

2024.04.16.

Szabó Sándor

Makrogazdasági hírlevelünk rövid áttekintést nyújt az elmúlt időszak legfontosabb hazai és nemzetközi pénz-és tőkepiaci folyamatairól, a meghatározó devizaárfolyamokról és makrogazdasági mutatószámokról. Az adatok utolsó frissítése: 2024. július 9. Maalbeck Hirlevel 20240709

Tovább

Valódi produktivitásnövekedést hoz az AI

2024.04.12.

Szabó Sándor

Egyelőre főként az AI szektorban úttörő szerepet játszó szoftver és hardvercégek árfolyama ugrott meg. Itt az emelkedés majdnem exponenciálisnak mondható, a sok évtizedenként egyszeri, ritkán látott mértékben a várható bevételsokszorozódás és az igen magas profitmarzsok hatására.

Tovább

EURHUF árfolyam-előrejelzés – EURHUF forecast

2024.03.28.

Szabó Sándor

A forint euróhoz viszonyított árfolyama nemcsak a mindenkori gazdaságpolitikai döntéshozók, de a vállalatok és a magánszemélyek számára is központi kérdés volt mindig is – és központi kérdés fog maradni egészen az euró magyarországi bevezetéséig.

Tovább

Miért nincs értelme az euró bevezetése körüli vitának?

2024.02.09.

Szabó Sándor

Az euró bevezetése nem egy szabadon választott házi feladat, hanem az európai uniós csatlakozással vállalt szerződéses kötelezettség.

Tovább

Mi történik épp az inflációval?

2024.01.11.

Szabó Sándor

Az infláció, azaz az árak többé-kevésbé állandónak tekinthető emelkedése ősidők óta ismert jelenség. De mi is az az infláció? És mennyire tekinthetjük valós problémának a létét?

Tovább